Artikel afbeelding

Start van het motorseizoen

De temperaturen zijn weer gestegen en het zonnetje schijnt steeds vaker: kortom de start van het motorseizoen! Maar voordat je weer op de motor stapt is het goed te bedenken dat je motor wel de hele winter heeft stil gestaan en het is dus verstandig om een aantal zaken te checken.

Bandenspanning: een goede bandenspanning zorgt voor een betere wegligging en een korte remweg. Daarnaast verleng je de levensduur van je banden. Zorg er dus voor dat het optimaal is.

Benzine: heb je je motor niet met een volle tank weggezet voor de winter, dan is het verstandig om deze bij je eerste rit vol te tanken. Er vloeit dan weer verse benzine door je carburateurs.

Oliepeil: Met het goed op peil houden van en het tijdig verversen van je olie verleng je de levensduur van het motorblok aanzienlijk. Ook voorkom je hiermee nare zaken als vastlopers /oververhitting en dergelijke. Olie dient gemiddeld iedere 6.000 kilometer vervangen te worden, in de regel is het zo dat hoe ouder de motor is hoe vaker je de olie zal moeten verversen. Houd je oliepeil goed in de gaten en doe geen concessies aan kwaliteit, goede motorolie is een behoud van je kostbare bezit!

Accu: Heb je de accu tijdens de winterstop niet op de druppellader gezet, laad dan je accu op voor je weer op de motor stapt. Dit voorkomt dat je motor slecht of helemaal niet start na de winterstop.

Remmen en remvloeistof: het verstandig om regelmatig de remmen en de remvloeistof te controleren. Als je remmen vastzitten of versleten zijn, zorgt dit voor levensgevaarlijke situaties. Is je remvloeistof onder peil is er kans dat je een lek in het remsysteem hebt of dat je remblokken dringend aan vervanging toe zijn.

Lekkages: Check regelmatig of er geen lekkages zijn. Zeker als er vloeistof onder je motor op de grond ligt, doe je er goed aan om dit goed te checken.

Verlichting: Check voor je gaat rijden of je lichten (incl. de richtingaanwijzer) het nog goed doen.

Verzekering: Last but not least, zorg dat je verzekering in orde is.

Op May 14, 2017